Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ήπιες πιέσεις στις ευρωαγορές

Νευρικότητα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Προβληματισμός για την εικόνα των εταιρικών αποτελεσμάτων. Τα βλέμματα στα οικονομικά μεγέθη ευρωζώνης και ΗΠΑ, αλλά και στην ιταλική δημοπρασία. Πτώση 3% για Inditex.

Πτωτικά κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές με το βλέμμα των επενδυτών να στρέφεται στα εταιρικά αποτελέσματα, ενώ αναμένονται επίσης σημαντικά οικονομικά μεγέθη για τις ΗΠΑ και την ευρωζώνη.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 0,22% στις 7.948 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,42% στις 3.823 μονάδες και στο Λονδίνο ο FΤSE 100 κατά 0,55% στις 6.475 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ καταγράφει απώλειες 0,75% στις 8.468 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI κινείται χαμηλότερα κατά 0,37% στις 6.041 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB σημειώνει πτώση 1,35% στις 15.969 μονάδες.

Νωρίτερα, η Ιταλία προχώρησε στην πρώτη δημοπρασία ομολόγων μετά την υποβάθμιση της χώρας από τη Fitch Ratings. Το κόστος δανεισμού αυξήθηκε αισθητά, και συγκεκριμένα στο υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2012 για τριετή ομόλογα.

Πτώση 3% καταγράφει η μετοχή της Inditex (Zara), η οποία δεν ικανοποίησε με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε για το 2012.

«Ο κόσμος περιμένει επιβεβαιώσεις ότι πραγματικά υλοποιείται το σενάριο της ανάπτυξης», εξηγεί ο Νιλ Μαρς, της Newedge, και συμπλήρωσε: «Πρόκειται για ανάπαυλα ελπίζοντας ότι τα στοιχεία θα συνεχίσουν να δείχνουν τη θετική τάση. Εάν αυτή επιβεβαιωθεί, τότε οι αγορές θα κινηθούν πάλι ανοδικά».

Ήδη τα μηνύματα από την ευρωζώνη δεν είναι θετικά, καθώς η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε 0,4% ένατι προβλέψεων για μείωση 0,1%.Τώρα η προσοχή των επενδυτών στρέφεται στις ΗΠΑ, όπου αργότερα αναμένονται τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v